Legen ga oss to mulige diagnoser:
1. Et kraftig magevirus som kunne være langvarig
2. Cøliaki
Prøver ble tatt og sendt inn for analyse og vi dro hjem og ventet. En drøy uke senere var vi på plass igjen på sjukehuset for å få svar. Konklusjonen var helt klar:
Lillebror har cøliaki!
Dagen før vi tok juleferie ble livet vårt altså snudd litt opp ned. Så klart var det et sjokk å få beskjeden, men en av de første reaksjonene jeg hadde var: "Det er bare cøliaki!". Det var godt å få et svar på hva som gjorde at den vesle gutten vår var så dårlig og samtidig vite at det er en sjukdom som ikke er livstruende!
Cøliaki er en sjukdom i tynntarmen. Tilstanden er livslang, men ved glutenfritt kosthold vil de fleste ikke merke mye til sjukdommen. Personer med ubehandlet cøliaki har skadede tarmtotter i tarmslimhinnen. Skaden oppstår ved inntak av gluten og dette medfører at evnen til å suge opp næringsstoffer reduseres. Cøliaki er mer vanlig enn man tidligere trodde. En regner med at 1-2 % av den norske befolkningen har cøliaki.
Det har så klart blitt en del endringer i matvaner her hjemme. Vi har eget brød, knekkebrød o.l. til lillebror. Han har også egen brødfjøl og kniv og enkelte pålegg som leverpostei, smør, skinkeost har vi dobbelt av så pålegget ikke skal "forurenses" med smuler fra vanlig brød. Er det pasta til middag koker vi som regel to typer mens skal vi ha pizza lager vi glutenfri pizzabunn så alle kan spise det samme.
Stort sett går det veldig greit å ha en i familien med cøliaki. Vi prøver å passe på å ha med mat til han hvis vi er usikre på hva som serveres i sosiale sammenkomster og både familie og venner rundt oss er flinke til å lage mat han kan spise. Regner med det kan komme utfordringer når han blir større og f.eks. skal i bursdag men har tro på at det meste kan løses med informasjon og kommunikasjon. Folk flest er ikke klar over at det er enkelt å servere glutenfri mat. Visste du at f.eks. Toro sin mix for langpanne sjokoladekake er glutenfri?