onsdag 10. august 2011

Lokalmat = middag på en onsdag!

Tenkte jeg skulle slå et lite slag for en lokal matprodusent i dag.  Da vi var på hytta forrige uke besøkte vi nemlig et lite lokalt seterysteri som ligger på fjellet, nærmere bestemt på Fjellysteriet på Bjørkkjølen, 952 moh.
Lars og Regina som har gården Telnes Øvre Gård viderefører en lang tradisjon med setring på Bjørkkjølen.  Her har de kyr av rasen Røros ku, som de får både melk og kjøtt fra, noen griser, esel og katt.

Vi kjøpte med oss litt diverse produkter da vi var der.  Tidligere i uka hadde vi pølser til middag: Kalvebratwurst.  Den inneholdt kjøtt av storfe (Rørosku), spekk fra svin, øl fra Atna og lokale urter.  Og en så god grillpølse skal du lete lenger etter!  Gilde & Co kan virkelig ikke sammenlignes med dette.  Det var utrolig godt sammen med hjemmelaget potetmos og grønnsaker!

I dag har vi spist skjørost og rømme.  Og for de som ikke vet hva skjørost er skal jeg prøve å forklare:  “Skjørost er en surmjølkost. Navnet Skjørost kommer av det gammelnorske ordet «skyr», som betyr sur. Surmjølkostene ble brukt lenge før søtmjølkostene kom i bruk, og de ble alltid ysta av skumma mjølk eller kjernemjølk.”

Sitatet kommer fra Rørosmeieriet som er et av få steder som produserer skjørost.  Skjørosten er et ganske lokalt fenomen og det er nok de færreste som kjenner til det utenfor Midt-Norge og Hedmark.

Skjørosten blander vi sammen med rømme og som tilbehør har vi spekemat og flatbrød.  For meg er dette skikkelig sommermat!  Vi hadde også kjøpt med oss litt spekeskinke som viste seg å være mør og god.

sommermat
Dagens middagstallerken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar